LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forţele ucrainene au recucerit 20% din Severodoneţk, afirmă guvernatorul Haidai

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Forţele ucrainene au recucerit 20% din Severodoneţk, afirmă guvernatorul Haidai

UPDATE 03:00 Apărarea Ucrainei este principalul nostru obiectiv, afirmă noul ambasador al SUA la Kiev

Noul ambasador SUA la Kiev, Bridget Brink a declarat pentru BBC că întregul obiectiv al SUA este "să ajute Ucraina să se apere şi să descurajeze agresiunea rusă". Brink a mai adăugat că SUA au primit asigurări din partea preşedintelui Zelenski că "sistemele nu vor fi folosite împotriva ţintelor ruşilor de pe teritoriul rus".

Un jurnalist rus a primit cetăţenia ucraineană după ce a denunţat războiul

Ucraina i-a acordat unui cetăţean rus cetăţenia după ce acesta a denunţat invazia Ucraineni de către conducerea de la Kremlin. Ruşii au vrut să îl aresteze pe Alexander Nevzorov după ce acesta a postat pe internet informaţii despre atacul asupra unei maternităţi din Mariupol. Nevzorov a fugit din Rusia împreună cu familia din luna martie, iar acum ruşii îl acuză că a răspândit informaţii false despre activitatea lor pe teritoriul ucrainean.

Unele trupe ruseşti nu vor să lupte, afirmă Serhiy Haidai

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a afirmat că armata rusă a pierdut mult echipament şi personal militar în oraşul Severodoneţk, pe care l-au cucerit în proporţie de 70%. Acesta a adăugat că luptătorii din Republica Populară Doneţk (autoproclamaţi) refuză sp lupte pentru Republica Populară Lugansk (autoproclamată).

UPDATE 01:00 Forţele ucrainene au recucerit 20% din oraşul Severodoneţk, afirmă guvernatorul din Lugansk

Guvernatorul din Lugansk, Serhiy Haidai, a transmis pentru televiziunea naţională că forţele armate au reuşit să îi împingă pe ruşi înapoi cu aproximativ 20% din teritoriul pe care aceştia l-au cucerit în oraşul Severodoneţk.

„Dacă înainte situaţia era dificilă, procentul [deţinut de Rusia] fiind undeva în jur de 70%, acum i-am împins deja înapoi cu aproximativ 20%” , a declarat Haidai.

UPDATE 00:00 Putin afirmă că Rusia nu stă în calea exporturilor de cereale ale Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia nu stă în calea exporturilor ucrainene de cereale. Acesta a calificat acuzaţiile drept o cacealma, în timpul unui interviu acordat unui post de televiziune de stat rusesc.

„Este o cacealma. Şi vă voi explica de ce. Lumea produce aproximativ 800 de milioane de tone de grâu pe an. Ni se spune că Ucraina este pregătită să exporte 20 de milioane de tone. Este vorba de doar 2,5%”, a declarat Putin.

Erdogan a discutat cu Stoltenberg despre aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică, vineri, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referitoare la solicitările Suediei şi Finlandei de a intra în NATO, relatează news.ro.

Preşedintele Erdogan a declarat că îngrijorările Turciei privind securitatea legate de solicitările de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt bazate pe "motive legitime", conform unei declaraţii transmise de Departamentul de comunicare al Preşedinţiei. El a subliniat, de asemenea, că ambele ţări ar trebui să spună clar că au încetat să sprijine "terorismul", că au ridicat sancţiunile împotriva Turciei şi că sunt gata să arate solidaritate în alianţă, mai scrie în document.

Berna respinge cererea Danemarcei de a trimite transportoare blindate de trupe în Ucraina

Guvernul elveţian a respins cererea Danemarcei de a trimite transportoare blindate de trupe în Ucraina. Danemarca a cerut Bernei să transfere în Ucraina 22 de transportoare blindate Piranha II, fabricate în Elveţia. Legea elveţiană privind materialul de război, cunoscută şi sub numele de "legea neutralităţii" interzice transferul de sisteme de armament, muniţie şi alte materiale de război fabricate pe teritoriul Elveţiei către ţări implicate în conflicte internaţionale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 Ce se întâmplă în China?

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990